Khasiat 3 jenis ulam kegemaran harian

Ulam-ulaman sudah menjadi kemestian sesetengah orang utk melengkapkan menu dan menambahkan enak rasa makanan. Tambah enak lagi, ulam digandingkan dengan sambal belacan, budu, cencalok mahupun apa jua jenis sambal yang saling melengkapi. Kenali 3 jenis ulaman di bawah ni yang pastinya melengkapkan dan mevariasikan lagi menu harian anda.

1. Pegaga


Pegaga atau nama saintifiknya, "Centella Asiatica" mempunyai aroma unik dan rasa yang sedikit pahit. Ulam renek berdaun lebar ini digunakan secara tradisional untuk mengubati alergi, kanser, cirit-birit, merangsangkan peredaran darah, mengurangkan panas badan dan juga mengubati lelah/. Pegaga boleh dicicah bersama aneka sambal belacan dan boleh dijadikan jus.

2. Selom


"Oenanthe Javanica" atau selom merupakan sejenis ulam segar yg cukup digemari oleh orang utara tanah air, turut dijadikan sayuran hiasan dalam laksa. Ulam berdaun cantik ini dikatakan dapat mengubati demam panas serta tekanan darah tinggi. Malah selom juga mampu memberi kesan sebagai agen anti reumatik dan menurunkan paras gula dan kolestrol dalam pesakit diabetes atau kencing manis.

3. Ulam Raja


Ulam raja atau "Cosmos Caudatus" mempunyai rasa dan bau yang unik. Kajian sains membuktikan ulam raja mengandungi 3% protein, 0.4% lemak dan karbohidrat. Ia juga kaya dengan kalsium dan vitamin A yang menguatkan tulang serta agen pembersih darah. Ulam raja cukup enak dimakan mentah yg dicicahkan bersama aneka sambal belacan, budu dan sebagainya.

Labels:

0 cAkAp2:

WaKTu SoLaT

Islamic Calendar

Followers

PeRsOnAL

My photo
Kedah, Malaysia
I'm a man. What else??
Powered by Blogger.